Tentokrát jsme měli jako téma CO2 ligy JÍDLO. Úkolem bylo zjistit, jak moc plýtváme potravinami a jak dlouhou cestu musí překonat jídlo, než se dostane do naší školní jídelny. Zjistili jsme, že jídlo musí urazit 223 km, aby mohlo skončit na našem talíři.
Potěšilo a překvapilo nás, že paní vedoucí ze školní jídelny si dává záležet na výběru lokálních surovin. Podporuje tím místní zemědělce i jiné výrobce. Proto naše jídlo nacestuje docela málo kilometrů
a do ovzduší se tak nedostane zbytečné množství CO2.
Celkem nás mrzelo, když jsme zjistili, že jeden den skoro 70% lidí nesnědlo svůj oběd celý. Buď toho bylo hodně, nebo jim to nechutnalo, což byl ten hlavní důvod.
Chtěli bychom ocenit snahu paní vedoucí ze školní jídelny a poděkovat jí za to, že podporuje lokální potraviny.
Hanka Chaloupková, 9.A